2012 Duivelsberg EVP Gedichten Geesten Horen / Weten / Voelen Jozef Rulof Kundalini Reiki Paranormal activity spiritualiteit * Mijn boekenkast * Mijn Buddah * The Magic Touch Wie ben ik?
Voorpagina » Duivelsberg

Duivelsberg

Het is erg heerlijk een boswandeling te maken en zeker als de omgeving daarvan ook erg mooi is. Maar om een beetje in de sfeer te komen, heb ik er in 2008 met mijn mobiel èèn film gemaakt. Natuurlijk heeft de Duivelsberg ook een geschiedenis. Daar heb ik wat over gevonden.

Geschiedenis

De Duivelsberg is een heuvel en natuurreservaat in de gemeenten Ubbergen en Groesbeek in de Nederlandse provincie Gelderland, dicht bij de grens met Duitsland. De 75,9 meter hoge heuvel, in Duits Teufelsberg of Wylerberg geheten, is gelegen op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens. Het is de hoogste heuvel in het Reichswald. Het natuurgebied De Duivelsberg beslaat ongeveer 125 hectare en is voornamelijk begroeid met Loofbomen, vooral met de tamme kastanje.

De berg behoorde aanvankelijk toe aan het dorp Wyler in de Duitse gemeente Kranenburg. De Duitse naam Wylerberg is afgeleid van de naam van dit dorp.

In de Middeleeuwen lag op de heuvel de burcht Mergelp. In de Tweede Wereldoorlog streden Amerikaanse luchtlandingstroepen voor het bezit en het behoud van heuvel 75.9 tijdens de Operatie Market Garden. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de vele kleine gebieden die Nederland op 23 april 1949 ten koste van Duitsland annexeerde. In tegenstelling tot de meeste van deze andere gebieden, werd de Duivelsberg op 1 augustus 1963 niet teruggegeven aan de Duitse autoriteiten, maar bleef het Nederlands grondbezit. Politicus Marinus van der Goes van Naters zou er bij de betrokken politici op hebben aangedrongen om het natuurgebied Nederlands te laten blijven. Onderaan de berg ligt het Wylerbergmeer dat ook tot het voor Nederland behouden gebied behoort.